Ce e satul Prisăcani?

Află mai multe despre satul Prisăcani loc în care a luat naştere cooperativa noastră.

9/4/2022

satul prisacani

Prima mentinune a satului Prisacani este din anul 1803 in Condica Iiuzilor, asa cum reiese din dictionarul istoric al unitatilor administrative-teritoriale al Academiei Romane. Numele comunei , care se intinde peste 60 m patrati ,a fost inspirat din Prisaca de stupi a mitropolitului Moldovei Veniamin Costache, in jurul anului 1800.

Fotografie cu satul Prisăcani

Stema comunei este in partita in doua parti, partea de jos cuprinde la mijloc o albina si cele trei sate, reprezentate prin cate un stup de albine fiecare, Moreni, Prisacani si Macaresti. In cea de a doua parte sunt reprezentate statele Morenii Noi, Costuleni si Macaresti din Basarabia, sub forma unor lacrimi pe un fundal negru. Cele doua parti ale emblemei satului sunt separate de un rau, cum sunt si separate in viata de zi cu zi de raul Prut.

In acesta comuna, la doar 30 de km de orasul Iasi, a fost infiintata in anul 2021 cooperativa de grad I “Produs in Prisacani” la baza careia se afla cinci membrii. Motivatia cu care acestia au plecat la drum a fost dorinta de a fi sustenabili in cadrul unui proiect de asociativitate, iar printre valorile pe care acestia le dombandesc se numara increderea, onestitatea, uniunine si seriozitate.

Dorinta cea mai mare a cooperativei este de a se dezvolta, de a persevera si de a avea cat mai multe oportunitati pe parcursul timpului de care sa profite.

Fagure

Printre produsele care sunt produse se numara zmeura, coacaze, mure, catina, lapte si miere, dar si sucuri naturale si branza. Acestea sunt produse ecologice si atent selectionate si pot fi gasite de doritori in mediul online, direct de la producatori sau in zilele portilor deschise sau la sarbaroarea comunei “Roade de Prisacani”, care are loc la finele lunii iulie- inceputul lunii august.

Problemele cu care se infrunta sezonier aceasta cooperativa sunt conditiile meteo nefavorabile, rozatoarele in culturile de arbusti si bolile pe care le pot avea plantele.

Vacă

Cu toate acestea, produsele cooperativei “Produs in Prisacani” sunt accesibile pentru cei ce vor sa manance sanatos si sa sustina in acelasi timp producatorii locali si spera ca viitorul cooperativei sa fie unul promitatorm ambitios si sa fie fuziune intre membrii si intelegere.

banner parteneri proiect
logo CMSC

Fundatia Centrul de Mediere și Securitate Comunitara, în parteneriat cu STANCIU GEORGE CONSTANTIN I.I., BURUIANA CEZAR IONUT PFA, MANIA MIHAI PFA, MANEA D. STEFAN PFA, MANOILA VASILE PFA implementeaza proiectul „Sprijin pentru dezvoltarea coooperativei producatorilor din GAL Stefan cel Mare” depus în cadrul cererii de propuneri de proiecte Măsura 2.3/1A - Sprijin pentru înființarea și dezvoltarea de structuri asociative în teritoriul GAL Ștefan cel Mare și selectat pentru finanțare prin submăsura 19.2 ”Sprijin pentru implementarea acțiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală” din cadrul PNDR 2014-2020, Contractul de finanţare C1920164X110512407526 /21.07.2020